close
Menü

Belépő gamer notebook mire elég?

Belépő gamer notebook mire elég?

Gigahertz és egyéb számok mögött megmutatjuk két belépő gamer gépen, hogy mire tudod használni!

Gyakran felmerül a kérdés részetekről, hogy a kinézett gamer noti mire lesz elég. Mi a különbség a videókártyák között és AMD vagy Intel procit vegyünk-e??

Éppen ezért szeretnénk segíteni nektek, hogy a gigahertz és egyéb számok mögött - amik sokszor nem fedik a tényleges teljesítményt - meglássátok a lényeget. Hoztunk nektek két integrált GPU-s laptopot és két belépő gamer notit, hogy érezzétek mit tudnak ténylegesen. Fontos szempont volt, hogy egy Inteles és egy AMD-s rendszert is hozzunk, hogy a két rivális megmutathassa agyarait.

Megtalálni az ideális laptopot olyan, mint két üveg ketchuppal bemenni a vérparadicsomok labirintusába és a túloldalon kijönni élve. Nem egyszerű.

Két kedvencünk

A tesztekhez a jelenlegi két kedvenc gamer notinkat hoztuk el nektek. Egyik a Dell G Series idei modellje, a G15. A letisztult, kicsit ipari design mögött - ami miatt tervezők is szívesen választják ezt a gépet - egy 11. generációs, H-s i5 processzor dolgozik és egy RTX 3050 videókártya. Az agresszív hűtőnyílások négy helyen tolják ki magukból a hőt (két külön hőcső természetesen), hogy a proci sokáig turbózhasson. A látványt egy 120Hz-es kijelző teszi tökéletessé.

Ezzel szemben az izzó méregzöld háttérvilágítással a HP Pavilion 15”-os Gaming szériájának egy Ryzen 7 5800H-val felszerelt modelljét állítottuk szembe. Belépő gamer laptop áráért kapunk itt egy középkategóriás teljesítményt, hiszen a Ryzen 7-es proci mellé egy RTX 3050Ti párosult. A fém hatású, matt műanyag kaszni pedig egy agresszívebb, de elegáns és határozott megjelenést kölcsönöz a gépnek. A specifikációkat a táblázatban láthatjátok.

 

GAMER noti teszt

A casual, régebbi és nem AAA játékok szintjén nem nagyon láttunk eltérést a két konfiguráció között. A Diablo 3 esetében kissé meglepő a végeredmény, többször megismételve a tesztet is jobban teljesített a G15.

Az igazi erőpróbát a Metro Exodus: Enhanced Edition benchmark jelentette. A Metro bench jobban megizzasztotta a két gépet, mint egy fojtólidércekről készült fürdőruhás naptár Ríviai Geráltot egy nadályillatú oxenfurti éjszakán. Tehát ha ezzel megbirkózik a gép, akkor throttling-tól nem kell tartani. A 10 körös Balanced beállítások alatt látszik igazán, hogy az NVidia DLSS (AI renderelési technológia, RTX kártyáknál hatékonyabbá teszi a megjelenést) mennyit számít: átlag 25-30 FPS-t nyertünk ezzel.

Összességében nem tapasztaltunk nagy eltérést a két konfiguráció között. Helyenként a Pavilion minimálisan túlteljesítette a G15-öt, ez vélhetőleg a Ti kártyából fakad. A processzor ereje igazán a CineBench teszteknél mutatkozott meg. A többmagos teljesítménnyel lekörözte, de az egy magra eső teljesítménynél is épphogy csak lemaradt a G15-höz képest a Pavilion. Tehát olyan játékoknál, amik a processzort gyurmázzák inkább (pl. Read Dead 2, Total War játékok, Assassins Creed Odyssey), a Ryzen extra magjai sokkal jobb választást jelentenek.

A hőfoknál látszik igazán, hogy az Intel hiába turbózik többet, elakad mint egy rosszkor indított übercharge a pöfékelő pyro permetezőjén. 90 fok fölött a teljesítményt elkezdi visszafogni a rendszer, a túlmelegedés elkerülése érdekében. Azt külön megjegyezném, hogy a Pavilion hűtése kevésbé praktikus megoldás és a Ryzen még így is sokkal szebb számokat produkált hőfok terén. A tesztek alapján a legújabb játékokat is legalább közepesen, DLSS-sel még jobban is fogja tudni futtatni mindkét belépő noti.

Teszteltünk két belépő gamer laptopot, hogy lássátok mire is elég ez. 400’000 forint körül kaphattok olyan laptopot, ami a jelenlegi legújabb játékokat szépen elfuttatja nem csak minimum beállításokkal. Ezen felül még évekig képes lesz stabilan vinni a legújabb játékokat is. Ha elviseled, hogy nem fut minden maximumon, akkor érdemes belépőt venned!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

0 Hozzászólás(ok)

Az Ön hozzászólása...