close
Menü

Miért válasszuk a 12” -os kijelzővel szerelt laptopokat?

Miért válasszuk a 12” -os kijelzővel szerelt laptopokat?

Bizonyára mindenki tisztában van vele, hogy létezik az egészen pici, 10”-os netbooktól, a 17”-os óriás laptopig a piacon sok-sok féle méret. Ezek a méretek különböző felhasználói csoportokat céloznak meg. Mint minden esetben, mikor laptopot választunk itt is azt kell mérlegelnünk, hogy mi, mint felhasználók mire fogjuk használni a laptopot és ez alapján mekkora méretű kijelző lenne számunkra a legideálisabb.
Egy kicsi kijelzővel szerelt laptop általában könnyebb, kompaktabb, hordozhatóbb. Így azt tudjuk, hogy ha sokat cipeljük a gépet, esetleg út közben is használjuk, akkor érdemes a kisebb kijelzősök között nézelődni. Emellett gondoljunk arra is, hogy mit fogunk rajta csinálni. Ha egyszerűen csak böngészésre használnánk, vagy egy rövidebb ingázás alatt megnéznénk egy részt a kedvenc sorozatunkból arra teljesen jó választás lehet egy kis méretű netbook, akár 10”-os kijelzővel, ami még egy kis kézi táskában is elfér. Azonban, ha már dolgoznánk is rajta, vagy esetleg szempont, hogy egy jobb minőségű kijelzőt nézzünk a használat során, már nem lesz elég ez a fajta számítógép. Sajnos sokszor egyenes arányosan következik, hogy a mérettel megnő a súly, viszont cserébe több portot kapunk, több periféria csatlakoztatására lesz lehetőségünk.

Ezért van az, hogy aki grafikai, tervezői feladatokat végezne például a laptopján, az nem tud lemondani a minimum 15”-os kijelzőről, ami sokszor hátrányként érintheti az esetleges utazásai során. Ezen kívül a gyártók előszeretettel csak a nagyobb kijelzővel szerelt modelleket vértezik fel a nagyobb felbontású kijelzőikkel, így aki FULL HD, vagy akár 4K felbontásra vágyik, az a nagyobb kategóriák között kell, hogy szétnézzen. Ezért szoktuk általánosságban azt ajánlani, hogy az válasszon nagyobb, nehezebb, laptopot, akinek igénye van a nagy kijelzőre a felhasználási területe miatt, illetve nem fogja sokszor magával hurcolni a laptopját, hanem leginkább otthon, az asztalon lesz a fő felhasználási helye.

 

Van azonban egy olyan méret amely mindenki számára kompromisszumot jelenthet, ezek pedig a 12”-os laptopok. Személy szerint ezt a laptopot szoktam javasolni mindenkinek, aki:
· úgy érzi, hogy lesz rá alkalom, hogy magával kell vinnie a laptopját
· teljesítményben sem szeretne megalkudni a gyengébb kategóriával
· akinek egyszerre fontos a kompakt méret és a kijelző felbontása
· úgy érzi a használata során megváltozhat a felhasználói szint (pl.: most otthon használja, de lesz a jövőben, hogy cipelnie kell magával rendszeresen).

Ugyanis ebben a méretben találunk bőven olyan laptopot, amely súlyban is támogatja az utazókat, amelyek konfiguráció ügyileg is rendben vannak és akár évekig hű társat jelenthetnek a felhasználók számára. Ugyanakkor nem kell lemondanunk a teljes értékű felhasználói élményről a méret és a hordozhatóság javára, mert ezekbe a laptopokba még bőven férnek portok, bővíthetőségben sem olyan rosszak és általában minden olyan prémium kategóriás tulajdonsággal rendelkeznek, amelyet a nagyobb testvéreikbe is beleépítenek a gyártók. Egyedül a méret kiválasztásához szoktam javasolni, hogy való életben hasonlítsunk össze több méretű számítógépet, fogjuk kézbe, próbáljuk bele egy táskába. Így hamar rá fogunk jönni, hogy bizony a 13” feletti gépek már nehezebben szállíthatók, kevésbé kényelmes a hurcolásuk, mint a kisebb versenyzőké. Illetve sokszor beleesik az ember abba a csapdába, hogy minél nagyobb, minél erősebb, minél drágább laptopot keres, de végül nem tudja teljeskörűen kihasználni annak lehetőségeit. Mi szívesen ajánljuk a Lenovo X szériás laptopokat, mint a Lenovo x230 vagy akár az x240 vagy 250 és 260 szériákat.

 

Nálunk, a Laptop Szerviz ABC-nél évek óta nagy népszerűségnek örvend ez a méret és szívesen ajánljuk annak is, aki nehezen dönt a különböző méretek között. Tanulóknak, home office-ban és irodában is dolgozóknak, otthoni általános felhasználóknak is találunk ebben a méretben olyan számítógépet, mely ideális lehet számukra. Ha további kérdésed lenne, a méretbeli különbségek kapcsán keress minket bizalommal a Facebookon, emailben, vagy telefonon.

Megosztás

0 Hozzászólás(ok)

Az Ön hozzászólása...