Gyakori kérdések használt szoftverekről

Kérdés: Tényleg szabadon lehet kereskedni a “használt” szoftverekkel?

Válasz: Igen! Az EU területén forgalomba hozott szoftverlicencek tovább értékesítését az eredeti gyártó nem korlátozhatja. Erről az EU Bírósága 2012-es döntésében megerősítette a használtszoftver kereskedőket, és ez az egész Unió területén érvényes. Bővebben a bírósági döntésről: http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120094hu.pdf

Kérdés: Ki vásárolhat a Laptop Szerviz ABC webáruházból?

Válasz: Cégek és magánszemélyek egyaránt vásárolhatnak tőlünk. A vásárlásról számlát állítunk ki, melyet a cégek költségként elszámolhatnak. A számla minden esetben AAM azaz alanyi adómentes.

Kérdés: Mit kapok, ha a Laptop Szerviz ABC-nél vásárlok egy licencet?

Válasz: A szoftver használatának jogát vásárolja meg. A legtöbb esetben a telepítőt a gyártó weboldaláról kell letölteni. Részletes és pontos információk az egyes termékek oldalán olvashatók.

Kérdés: Jogosult vagyok-e frissítésekre?

Válasz: Igen! A szoftver gyártó nem tehet különbséget az újonnan eladott, és a használtan megszerzett licencek között. Az első forgalomba helyezés pillanatában érvényes frissítési szabályok vonatkoznak az általunk forgalmazott használt licencekre is.

Kérdés: Egy esetleges NAV-os, vagy BSA vizsgálat esetén lehet problémám?

Válasz: Nem, erre garanciát vállalunk. Az általunk biztosított licencdokumentáció minden esetben 100%-ban megfelel a hatályos jogszabályoknak és minden szükséges adatot és információt tartalmaz, ami a vizsgálat során szükséges lehet. Ügyfeleink között szinte havonta végez a Microsoft, vagy a NAV tételes szoftver-auditot, és mindig mindent rendben találtak.

Kérdés: Be kell-e regisztrálni a használt szoftvert a gyártónál?

Válasz: Csak aktiválásra van szükség, amit az általunk biztosított termékkulccsal tehet meg. További teendő nincsen.

Kérdés: Kell-e engedélyeztetni az eredeti gyártónál a használt szoftver értékesítését?

Válasz: Nem. Az EU Bíróság kimerülési szabálya szerint nem korlátozhatja a szoftverek használtként való újraértékesítését. Lásd: első Kérdés.

Kérdés: Mennyiségi licenceket is újra lehet értékesíteni használtként?

Válasz: Igen. A fentebb hivatkozott EU Bírósági döntés egyértelműen nem tesz különbséget a fizikai adathordozán árult és az elektronikusan terjesztett (pl. mennyiségi szerződés szerint forgalmazott) licencek között. Sőt, a mennyiségi szerződéseket fel is lehet bontani, tehát, egy nagyobb állományt több kisebb egységekben (akár egyesével) is meg lehet vásárolni.